Menu

INDIVIDUELE VERSCHILLEN IN SMAAK

  • genetisch (nature)
    • bv. ongevoeligheid PTC (een bittere substantie): afhankelijk van 1 gen
    • super-tasters blijken meer smaakpapillen te hebben bij de punt van de tong
  • aangeleerd (nurture)
    • door gewenning (cultuur)
  • ook beïnvloed door de menstruele cyclus
    • verhoogde gevoeligheid vroeg in de zwangerschap
Lees meer...

SMAAK  BREIN

  • fantoomsmaken
    • anterieure (voorste) 2/3 van de tong  7e craniale zenuw
    • posterieure (achterste) deel tong en keel 9e en 10e craniale zenuw
    • door uitval van een craniale smaakzenuw  fantoomsmaken  nauwe samenwerking tussen anterieure en posterieure smaakgebieden

  • smaaksignaal gaat via de medulla oblongata, pons, laterale hypothalamus, amygdala, ventraal-posterieure thalamus, naar de cerebrale cortex:
    • primary gustatory cortex (=insula: smaak)
    • somatosensorische cortex (gevoel)
  • n.b.: geen kruising tong helften

ipsilateraal

Lees meer...

ONDERZOEK NAAR DE PRIMAIRE SMAKEN

  • ... door te kijken naar adaptatie: werkt alleen voor één primaire smaak

  • vijf smaakreceptoren (niet vier), drie principes
    • zout: membraan laat natrium-ionen door  actiepotentiaal (is dus geen receptor)
    • zuur, zoet, en ‘umami’ (hartig): receptoren reageren op een bepaalde molecuul, namelijk op zuur, suikers, en glutamaat (ja, de neurotransmitter), resp.
    • bitter (veelal giftige substanties): > 25 verschillende receptoren op celmembraan

- gering aantal receptoren per substantie hoge smaakdrempel

  • de gevoeligheid van smaakreceptoren is veranderbaar, bv. door ‘miracle berry’ (zoetreceptor reageert op zuur), plant (gymnema sylvestre) vermindert zoetgevoeligheid sterk
    • bv. combinaties van gerechten en wijn
Lees meer...

SMAAK

  • smaakgewaarwording (flavor) is sterk afhankelijk van
    • smaak zelf (taste)
    • reuk (smell)
    • gevoel in de tong & mond
    • temperatuur

  • smaak is robuust voor afname van het aantal receptoren

  • smaakreceptoren zijn een soort huidcellen (geen neuronen)
    • sterven na 10-14 dagen af en worden vervangen

  • 0 ~ 10 smaakbekers (taste buds) per papil
    ~ 50 receptorcellen per smaakbeker

  • smaakbekers m.n. aan de rand van de tong
Lees meer...

DE CHEMISCHE ZINTUIGEN

  • smaak en reuk
    • belang vaak onderschat: belangrijk voor overleven bij lagere diersoorten

  • codering
    • labeled-line principle - tussen zintuigmodaliteiten: zenuwbaan bepaalt betekenis van het signaal (law of specific nerve energies, Müller)
    • across-fiber principle - binnen modaliteiten: betekenis bepaald door gezamenlijke (parallele) signalen

- als bij computercodering (000=0, 001=1, 010=2, 011=3, 100=4 etc.)

- met name indien de context een rol speelt, bv. bij kleurwaarneming

across-fiber codering ook gebruikt voor smaak en geur

  • actiepotentiaal ritme codeert smaak (p.212)
Lees meer...

JEUK

  • functie jeuk: krabben verwijdert schadelijke stoffen
  • gespecialiseerde jeukreceptoren?
  • twee soorten zenuwbanen voor jeuk
    • verschillen in gevoeligheid voor bepaalde planten (bv. ‘cowhage’)
  • specifieke, zeer trage spinale zenuwbaan voor jeuk
    • voet  hersenen duurt 3-4 s
  • verschillende systemen voor jeuk en pijn
    • opiaten verminderen pijn en verergeren jeuk
    • krabben veroorzaakt pijn  vermindert jeuk
    • effect van novocaïne (tandarts) vermindert sneller voor jeuk dan voor pijn
Lees meer...
Abonneren op deze RSS feed

Advies nodig?

Vraag dan nu een gratis en vrijblijvende scan aan voor uw website.
Wij voeren een uitgebreide scan en stellen een SEO-rapport op met aanbevelingen
voor het verbeteren van de vindbaarheid en de conversie van uw website.

Scan aanvragen