Menu

Wat is blockchain en hoe werkt het?

Wat is Blockchain

Blockchain staat bekend als de technologie achter virtuele valuta zoals de alom bekende Bitcoin en vele andere opkomende virtuele munten. De techniek werd het eerst voor Bitcoin gebruikt. Later werd de blockchaintechnologie ook ingezet bij het ontwikkelen van andere cryptovaluta en ondertussen wordt dezelfde techniek ook gebruikt door banken en andere financiële instellingen.

Betekenis blockchain

Een blockchain kan nog het best worden beschreven als een letterlijke ketting van blokken van data. Het woord legt zich dus al een beetje zelf uit. Alle gegevensblokken worden in een zodanige volgorde opgesteld dat er steeds een verband bestaat met het voorgaande en het volgende blok.

De ketting kan op deze manier niet alleen steeds langer worden, maar ook met vertakkingen werken. Bij een blockchain staat op voorhand vast hoe de gegevens in de blokken worden opgenomen.

Definitie blockchain

De blockchain technologie kan gedefinieerd worden als een gedistribueerd grootboek waarin alle transacties worden vastgelegd en gevalideerd met behulp van cryptografische hashfuncties en tijdstempels. De blockchain technologie stelt eigenlijk een computernetwerk in staat, die gezamenlijk het peer-to-peer netwerk vormen, om via het internet een gezamenlijke open boekhouding die transacties registreert bij te houden, waarbij elke computer binnen het netwerk over de volledige boekhouding beschikt en deze continu verifieert, waardoor wijzigingen de facto onmogelijk worden.

Veiligheid zou door deze toepassing gegarandeerd worden. Men zou kunnen stellen dat het bij de blockchain lijkt alsof bij iedere transactie een notaris of andere derde partijen aanwezig is, omdat de transactie door alle computers binnen het netwerk worden gecontroleerd en geverifieerd. (KU LEUVEN)

Hoe werkt een blockhain?

Een blockchain is een moderne versie van een grootboek of database. Grootboeken vormen in feite de basis van verschillende andere vormen van technologie waar we elke dag mee te maken krijgen.

Betrouwbaarheid is hier het belangrijkste aspect. Grootboeken zijn lijsten waarop alle veranderingen aan gegevens worden bijgeschreven en up to date gehouden.

Een blockchain is in feite niet veel anders. Het geld dat we op de bank hebben staan, staat immers ook in een grote database. Een blockchain is eveneens een vorm van database, waarin verscheidene transacties worden bijgehouden.

Lees meer...
Abonneren op deze RSS feed

Advies nodig?

Vraag dan nu een gratis en vrijblijvende scan aan voor uw website.
Wij voeren een uitgebreide scan en stellen een SEO-rapport op met aanbevelingen
voor het verbeteren van de vindbaarheid en de conversie van uw website.

Scan aanvragen