Menu

Wat is mindfulness? Definitie en Betekenis

Deel dit artikel:

wat is mindfulness

Definitie Mindfulness

Mindfulness is een bepaalde manier om naar problemen te kijken dat streeft naar een mentale staat van bewustzijn en een acceptatie van de momenten die in nu gebeuren, dit gaat over de huidige gevoelens, gedachten, lichamelijke staat en omgeving.

Oorsprong Mindfulness

Mindfulness is terug te voeren tot het Pali woord sati, dat zoveel betekent als bewustzijn hebben, aandachtig zijn en herinneren (Bodhi, 2000). Mindfulness is afgeleid van Vipassana meditatie, een vorm van inzichtmeditatie die zijn oorsprong vindt in het Theravada Boeddhisme uit Zuid- en Zuidoost-Azië (Gunaratana, 2000).

Deze technieken werden in de jaren tachtig omgevormd tot een mogelijke therapie bij chronische pijn. Oude oosterse meditatietechnieken werden zo van hun ‘Boeddhagehalte’ ontdaan en toegankelijker gemaakt voor niet-boeddhisten, onder andere chronische pijnpatiënten.

Vrij vertaald betekent mindfulness ‘intentioneel en niet oordelend aandacht geven aan het huidige moment’. Hierbij wordt mindfulness omschreven als een staat van zijn, een soort van 'mindvolle aandacht' die men kan ontwikkelen en cultiveren. Mindfulness wordt dan gedefinieerd als het proces van aandachtsmeditatie, een definiëring waar ook bij dit onderzoek voor geopteerd wordt.

Wat houdt mindfulness in:

Men leert in mindfulness de oorzaak van stress kennen. De controle en kennis van het leven die het brengt, is gebaseerd op eigen capaciteiten om te relaxeren, de aandacht op één iets te vestigen, bewustwording en inzicht.

Wanneer iemand aan het mediteren is, lijkt het alsof deze persoon niets doet. Toch is het niet passief, men doet niets fysiek maar gebruikt wel energie. Er is namelijk een sterke focus nodig om de aandacht op één iets te blijven richten

 • Leren om niets te doen en gewoon te ‘zijn’.
 • Leren om tijd te maken voor zichzelf.
 • Leren om kalmte en zelfacceptatie te hebben.
 • De eigen gedachten observeren en leren om ze op een eigen manier los te laten. Nieuwe opzichten leren zien van aanwezige problemen.
 • In het nu leven, niet in het verleden of de toekomst.
 • Een verband zien tussen alles in het leven.
 • Zich bewust worden van alles en zo weinig mogelijk op automatische piloot werken (bv. zoals bij het autorijden).

Voordelen mindfulness

Mindfulness legt de nadruk op ontspanning, het wil voorkomen dat met verstrikt raakt in emotionele reacties. Mindfulness zorgt ervoor dat emotionele reacties afgezwakt worden en zorgt voor een sneller herstel na ongewenste emotionele gebeurtenissen, zoals het verminderen van stress.

Mindfulness is een bepaalde manier om naar problemen te kijken dat het leven vrolijker en rijker kan maken. Het laat ons ook in controle zijn van onszelf. Het is een manier van leven. Mindfulness verwijst naar een proces dat streeft naar een mentale staat van bewustzijn en een acceptatie van de momenten die in nu gebeuren, dit gaat over de huidige gevoelens, gedachten, lichamelijke staat en omgeving.

Andere voordelen van mindfulness zijn:

 • Vermindering van angst, depressie en prikkelbaarheid.
 • Meer voldoening gevende relaties.
 • Daling van chronische stress.
 • Vermindering van de impact van chronische pijn en kanker.
 • Het kan een hulp zijn bij drugs- of alcoholverslaving.
 • Een verbeterd immuunsysteem.

Mindfulness is een vaardigheid die iedereen kan aangeleerd worden, maar er is wel oefening voor nodig. Het is mogelijk om te leren om volledig aanwezig te zijn in het heden, zonder zich te focussen op het verleden en de toekomst.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Relevante artikels

Advies nodig?

Vraag dan nu een gratis en vrijblijvende scan aan voor uw website.
Wij voeren een uitgebreide scan en stellen een SEO-rapport op met aanbevelingen
voor het verbeteren van de vindbaarheid en de conversie van uw website.

Scan aanvragen