Menu

Tekst: Mestdag & Vandeweyer: family meals in decline?

Deel dit artikel:

Sociaal-economische veranderingen begin 19e eeuw:

Industrialisatie: gevolgen

1) meer vrije tijd

2) opsplitsing van klassen

3) urbanisatie
Deze drie gevolgen leiden tot veranderingen in het sociale leven!!


Industrialisatie
• Technologische innovatie en de ontwikkeling van grootschalige productie
• Eerste (fase) Industriële Revolutie U.K.
- 18e en 19e eeuw
• Tweede (fase van) Industriële Revolutie
- 1871-1914
- Dit is wanneer de massaproductie van consumptiegoederen ontstaat
• massamaatschappij




Verstedelijking / urbanisatie

– Steden ontstaan rond de industrieën, fabrieken
– Proces van klasse segregatie
– Armoede en ellende in grote moerassen buiten de centra
– Getto's
– Gespecialiseerde woonwijken van de bourgeoisie


Scheiding van de klassen
– Elite, bourgeoisie, arbeiders


Vrije tijd
– De industrialisatie: daling in de werktijden
– Arbeider krijgt vrijetijdsbesteding (zondag en zaterdag)
– Mensen beginnen te reizen en
– Entertainment industrie!


Veranderingen in het sociale leven
– Verstoring van de uitgebreide familiestructuur (veroorzaakt door verstedelijking)
– Resultaat = ontheming , verdrijving
– gebonden aan loonarbeid, beroofd van hun traditionele het maatschappelijk leven

De familie maaltijd
• Wordt meer belangrijker dan ooit
• beperkte kwaliteit tijd met familieleden
• "huiselijkheid werd beschouwd als een werk van liefde "

Postindustriële revolutieDe opkomst van de dubbele verdienen van gezinnen



1960 1970

• Meer vrouwen nemen een baan buiten het huishouden


• Dubbele inkomens verdienen gevolgen voor de eetgewoonten


• Voedselproductie en -consumptie onderging grote veranderingen in de vorige eeuw:


- Supermarkten en hypermarkten - 1960


- vrouwen die werkzaam zijn buiten het huis - 1970
• De toegenomen vraag naar 'casual dining out'


- McDonaldization van samenlevingen: ketens die goedkope en eenvoudige kant-en-klare levensmiddelen aanbieden

→ Als gevolg daarvan: wat we eten steeds sneller geworden (en veiliger -gevolg van de toegenomen controles).


→ maar deze structurele veranderingen in de voedselproductie, en de druk van het moderne leven heeft ook veranderd hoe we eten.


Evolutie naar alleen eten

• Ruwweg kunnen we praten over een verschuiving van gedeelde huisgemaakte, gedeelde (gezins) maaltijden naar individueel verzorgde kant-en-klare maaltijden voor de televisie.


- Putnam's time analyse rapporten: daling met 33% in het bestede tijd om samen te eten met de familie uit de jaren 1970 tot en met 2000


- Vooral ontbijt en lunch zijn tegenwoordig meestal bezigheden die we alleen doorbrengen.


- Het is niet dat mensen niet willen om een maaltijd te delen met anderen, maar een beperking van tijd lijkt de beperkende factor de zijn.

Van 'Frans eten' naar 'Amerikaans eten'

• Daling van de commensality is het duidelijkst in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk,
maar de 'Amerikaanse' trend lijkt op zijn manier het vasteland van Europa in te palmen (overnemen van de Franse manier)

Franse manier: delen van voedsel is meer dan het consumeren van calorieën !

Relevante artikels

Advies nodig?

Vraag dan nu een gratis en vrijblijvende scan aan voor uw website.
Wij voeren een uitgebreide scan en stellen een SEO-rapport op met aanbevelingen
voor het verbeteren van de vindbaarheid en de conversie van uw website.

Scan aanvragen