Food and national identities
Hoe kan men een eenheids-identiteit/gevoel creëren ?
- Culturele elementen (bv. schilderijen, literatuur,…)
- De rol van ‘anderen’ = het onderscheiden van je zelf tov andere groepen
- Voeding kan hier een rol spelen!
- Bv. zie hongaarse goulash de elite heeft dit gerecht ‘uitgevonnden om de nationalistische gevoelens van hun land (tov oostenrijk) te vergroten!
Kan dit ook het geval zijn in België ? Men heeft hier kookboeken, magazines, etc. bestudeerd + heeft enquête gedaan naar hoe andere nationaliteiten naar de ‘Belgische keuken’ kijken.
Het onderzoek wees aan dater 2 fasen in de geschiedenis waren:
j Voor 1900
_ De cuisine werd hard beïnvloed door de franse cuisine
_ Er waren geen ‘lokale’ gerechten
_ Op de wereldtentoonstelling van 1880 werd er geen ‘nationaal gerecht’ voorgesteld.
j Na 1900
_ Opens opkomst van ‘regional dishes’ in restaurants
_ Brasserieën begonnen met het serveren van ‘lokale gerechten’
_ Vanaf 1918 wordt er wel gesproken over een ‘Belgisch’ gerecht in kookboeken en op menukaarten.
+ We vinden het blijkbaar belangrijk om streek gerechten te hebben! Bv. zie het Franse AoC label dat er op wijst dat het product in Frankrijk werd geproduceer
Voorbeeld wijn wordt gezien als een belangrijk deel uit de Franse Cultuur! Maar dit is niet toevallig. Vanaf 1900 werd er geprobeerd om de wijnregio’s mee in Frankrijk te integreren, er was een stress naar een eenheidscultuur.
+ Het conflict over de beschermende wet van de origine-benaming voor Franse wijn was niet gebaseerd op economische logica MAAR op claims voor authenticiteit, geschiedenis en erfgoed!
Wijn werd een groot deel van de ‘unieke franse cultuur’ en werd zo gepromoot! De regionale producenten hielpen zo bij de tot stand koming van een ‘Frans’ collectief geheugen.