Claude FISCHLER ‘Food, self and identity’
Centrale These Voeding is centraal in de betekenis van identiteit!
- De manier waarop een groep eet benadrukt diversiteit, hierachie en organisatie! Maar tergelijke tijd benadrukt het ook individualisme! (je voelt je anders tov iemand die iets anders eet).
- Individuele identiteit wat de mens overneemt! (op biologisch, sociologisch en psychologisch level)
+ Hij onderzoekt da manier waarop voeding samenhangt met identiteitsformatie.
De mens heeft een complexe relatie met voeding!
- Biologisch er is een culturele dimensie, namelijk de nutritionele en symbolische functie
- Individueel er is een collectieve dimensie, namelijk de psychologische en sociale functie.
+ Dit werd bestudeert in verschillende disciplines zoals biologie, antropologie, sociologie,....
MAAR
- Is er wel echt een link tussen de biologische functie van voeding en cultuur ?
- Is er een link met de sociale ( en dus geconstructeerde) normen en smaak ?
- Hebben deze normen een biologische achtergrond ?
- Hoe wordt smaak geconstrueerd ?