Menu

Communicatie en samenwerking

Deel dit artikel:

Tijdens het samenwerken met anderen word je geconfronteerd met kernkwaliteiten, valkuilen, uitdagingen en allergieën van anderen. Jouw gedrag wordt deels bepaald door het gedrag van de anderen. Het kernkwadrant helpt je jouw gedrag te verklaren, maar ook dat van anderen.

Veelal zijn valkuilen en uitdagingen de bron van conflicten die de persoon met zijn omgeving heeft. Als iemands valkuil overeenkomt met de allergie van iemand anders, ligt een conflict voor de hand. Conflicten, irritaties en onderlinge spanningen vinden vaak hun oorsprong in de blindheid voor de eigen kwaliteiten (met hun valkuilen) en die van anderen. Men focust zich op de allergieën en heeft geen oog meer voor de kwaliteiten van elkaar.

VOORBEELD

An is een bescheiden medewerker (kwaliteit). Ze stoort zich enorm aan Bavo, die continu opschept over zijn prestaties (allergie). Nochtans is de kwaliteit van Bavo dat hij zelfbewust is. Dit is een eigenschap die juist voor An weer een uitdaging vormt, wil ze niet zichzelf teveel wegcijferen (valkuil). Kernkwadranten kunnen ook zeer goed gebruikt worden om na te gaan waarom de communicatie niet goed loopt, waarom er zoveel wederzijdse irritatie is. Het is een handig middel om ons eigen aandeel te leren zien daar waar het in interacties misloopt.

Kwaliteiten en valkuilen werken wederzijds op elkaar in. Onderlinge irritaties zijn bijna altijd te benoemen als allergieën.

Het maken van een dubbelkwadrant kan hierbij helpen.

- Vertrekkende van je allergie maak je een kernkwadrant van jezelf. Hieruit zul je leren dat jouw reactie op de ander evenveel zegt over jezelf dan over de ander.

Hetgeen de ander bij je oproept, zegt veel over jezelf.

- Je maakt een tweede kernkwadrant van de ander. Jouw allergie beschouw je als de valkuil van de ander. Het ander kwadrant kan het omgeklapte kwadrant van jezelf zijn maar dat hoeft niet noodzakelijk zo te zijn. Uit verschillende kwaliteiten kunnen verschillende valkuilen ontstaan en omgekeerd.

Door het maken van een dubbelkwadrant verplicht je jezelf om te kijken naar jouw eigen aandeel. Jouw allergie wordt immers veroorzaakt door een teveel van iets wat jij te weinig hebt. In die zin ligt er een uitdaging op jou te wachten. Die bewustwording kan er misschien al toe leiden dat je je minder ergert aan de ander.

Tevens kan je de ander aanspreken op het feit dat hij in de valkuil geschoten is van iets wat tevens ook een mooie kwaliteit kan betekenen.

Het kwadrant maakt het mogelijk om gevoelige zaken in een team vrij neutraal bespreekbaar te maken.

Relevante artikels

Advies nodig?

Vraag dan nu een gratis en vrijblijvende scan aan voor uw website.
Wij voeren een uitgebreide scan en stellen een SEO-rapport op met aanbevelingen
voor het verbeteren van de vindbaarheid en de conversie van uw website.

Scan aanvragen