Menu

Zijn infecties vaker voor bij patiënten met een hersentumor?

Deel dit artikel:

Hersentumor patiënten niet noodzakelijkerwijs gevoeliger voor infecties als gevolg van de tumor, maar kunnen hun behandeling ze het risico plaats voor bepaalde soorten infecties. Veel hersentumor patiënten worden behandeld met steroïden zoals dexamethason voor en na de operatie. Een korte cursus van steroïden meestal niet het risico op infectie verhogen, maar is langdurig gebruik van steroïden (over een periode van weken of maanden) vaak geassocieerd met schimmelinfecties, vooral spruw (candidiasis). Lijster verschijnt als een witte coating op de tong en de achterkant van de keel, en hoewel het pijnloos kan zijn, kan het invloed hebben op de smaak en de eetlust. Uitgebreide candidiasis van de slokdarm en het urogenitale systeem kan pijnlijk zijn en vereisen enkele dagen orale antifungale therapie.

Sommige geneesmiddelen voor chemotherapie, vooral bij gebruik in combinatie met steroïden, verhogen het risico op infectie. Temodar, een geneesmiddel dat meestal niet wordt geassocieerd met een laag aantal witte bloedcellen, van invloed op de subset van witte bloedcellen genaamd lymfocyten die belangrijk zijn bij het voorkomen van schimmel-en virale infecties zijn. Ernstige longinfecties, zoals Pneumocystis, Aspergillus en Nocardia, zeldzaam in de normale populatie, maar zijn levensbedreigend patiënten met lage lymfocyten.

Patiënten met een geschiedenis van herpes infecties kunnen ondervinden een toename van het aantal en de ernst van uitbraken.

Patiënten die een laag aantal neutrofielen (zie vraag 47) als gevolg van chemotherapie te ontwikkelen moet voorzorgsmaatregelen nemen om besmetting te voorkomen en onmiddellijk hun artsen voor koorts, borst congestie, of hoesten.

Patiënten die intraveneuze katheters hebben geïmplanteerd voor het toedienen van chemotherapie een verhoogd risico op infectie en moeten hun arts te informeren wanneer zij ervaren een gevoeligheid rond de katheter of als ze koorts of rillingen ontwikkelen.

Gordelroos, of herpes zoster, is een ernstige virale infectie die vaak begint als een pijnlijk, tintelend cluster van rode blaasjes die snel uitgebreidere langs de loop van een zenuw worden. Vanwege de pijn geassocieerd met een uitbraak van gordelroos, is het belangrijk om deze infectie zo snel mogelijk behandelen. Zelfs met behandeling, kan de getroffen zenuwen pijnlijk voor maanden of jaren na een uitbraak.

Relevante artikels

Advies nodig?

Vraag dan nu een gratis en vrijblijvende scan aan voor uw website.
Wij voeren een uitgebreide scan en stellen een SEO-rapport op met aanbevelingen
voor het verbeteren van de vindbaarheid en de conversie van uw website.

Scan aanvragen