Menu

Wat zijn extrapiramidale bijwerkingen of symptomen ( EPS ) ?

Deel dit artikel:

De term extrapiramidale verwijst naar structuren in de hersenen die deel uitmaken van het lichaam motoriek . Dit systeem is zeer gevoelig voor de effecten van medicijnen die remmen of tegenwerken , dopamine , als antipsychotica doen .

Extrapiramidale bijwerkingen ( EPS ) kan vele vormen aannemen , en de meeste zijn omkeerbaar en zal verdwijnen wanneer de medicatie wordt verminderd of gestopt . Een opmerkelijke uitzondering is tardieve dyskinesie . Sommige EPS kan leiden tot ernstige en zeer verontrustend . EPS kan ook komen plotseling en dramatisch , met name bij jongere mensen die nog nooit hebt genomen een antipsychoticum . Extrapiramidale bijwerkingen ( EPS ) zijn:

• Akathisia - een intern gevoel van rusteloosheid . Dit kan heel onaangenaam, en maak iemand die manisch of in een gemengde episode slechter voelen .

• Parkinsonisme - Medicijnen die dopamine blokkeren kan symptomen die de neurologische aandoening ziekte van Parkinson nabootsen . De symptomen kunnen een schuifelende gang , trillingen / shakes , stijfheid in de ledematen , en verminderde gezichtsuitdrukking.

• torticollis - spierspasmen van de nek .

• oculogyrische crisis - De spieren die de beweging van de ogen spasme en contract te controleren , waardoor de ogen rollen .

• Andere dystonieën - spasmen van verschillende spiergroepen .

Voor acute dystonische reacties, zoals oculogyrische crisis en torticollis , kan een groep van geneesmiddelen genaamd anticholinergica snel achteruit de symptomen. Deze medicijnen werken echter snel wanneer toegediend via een injectie .

Anticholinergica worden ook gebruikt om drugs geïnduceerde Parkinsonisme verlagen , en worden vaak voorgeschreven in pilvorm op een permanente basis voor mensen die in EPS terwijl het nemen van antipsychotische medicatie . Anticholinerge geneesmiddelen omvatten :

• Diphenydramine ( Benadryl )

• benztropine ( Cogentin )

• Trihexyphenidyl ( Artane ) acathisie ( een interne gevoel van onrust veroorzaakt door bepaalde antipsychotica ) wordt vaak behandeld met de toevoeging van een bètablokker medicatie.

Relevante artikels

Advies nodig?

Vraag dan nu een gratis en vrijblijvende scan aan voor uw website.
Wij voeren een uitgebreide scan en stellen een SEO-rapport op met aanbevelingen
voor het verbeteren van de vindbaarheid en de conversie van uw website.

Scan aanvragen