Menu

Wat is onzichtbare chronische ziekte?

Deel dit artikel:

Onzichtbare chronische ziekten (ICI) vormen een bijzondere reeks van uitdagingen. Als u een ICI niet alleen heb je te leven met de ziekte, maar ook met het feit dat uw ziekte is onzichtbaar. Je hoeft niet ziek uit! Andere mensen kunnen geen symptomen zoals pijn, verwarring, vermoeidheid, of subtiele veranderingen in het geheugen en cognitie zien. Deze symptomen zijn moeilijk voor artsen om te meten of de symptomen helemaal kan worden gemeten. Mensen, waaronder artsen, twijfel dat de patiënt echt ziek. Zij kunnen de problemen toe te schrijven aan stress, overwerk, of depressie. Kortom, onzichtbaar kan gemakkelijk worden als "zijn allemaal in je hoofd." Inderdaad ontslagen, mensen met ICI twijfelen aan zichzelf, vooral als hun ziekte, zoals veel chronische ziekten, heeft perioden van activiteit en relatieve rust.

De afwezigheid van zichtbare en meetbare symptomen leidt bij patiënten ziek voor de jaren voordat ze ernstig genoeg om een diagnose te krijgen worden genomen. ICI is zeer moeilijk te diagnosticeren. Clinici zijn aangewezen op subjectieve beschrijvingen van de symptomen die door de patiënt. En de waarheid is dat sommige van deze symptomen zich voordoen als onderdeel van een psychische aandoening. Een arts kan een poging doen, maar zonder enige meetbare klinisch bewijs, is geen diagnose gesteld. In de tussentijd blijft de ziekte vooruitgang, vaak veroorzaakt blijvende schade.

In Ziek en moe van het gevoel ziek en moe: Leven met Invisible Chronische Ziekte, Donoghue en Siegel lijst met enkele van de meest verbijsterende en overwegend onzichtbare chronische aandoeningen: artritis, die zo'n 100 aandoeningen, Charcot-Marie-Tooth (neuropathie en spierdystrofie omvat ), chronische vermoeidheid immuun dysfunctie syndroom, endometriose, fibromyalgia, humaan immunodeficiëntievirus (HIV), inflammatoire darmziekte, prikkelbare darm syndroom, systemische lupus erythematosus, ziekte van Lyme, migraine, multiple sclerose, post-polio syndroom, premenstrueel syndroom en schildklier ziekten . Veel van de auto-immune ziekten kunnen ook worden opgenomen in deze lijst.

Misschien is een van de moeilijkste uitdagingen van ICI is twijfel en achterdocht. Artsen twijfelen aan de geldigheid van uw symptomen. Familie, vrienden, en collega's kan elk tastbaar bewijs van de ziekte niet zien en de patiënt van faken ziekte om eruit te komen van het werk, om eruit te komen van de verbintenissen, of vermoed omdat de patiënt is gewoon een hypochonder. In het licht van al deze twijfel en achterdocht, begint de patiënt ook te twijfelen aan de realiteit van de ziekte, vooral in ziekten die een remitting / affakkelen natuur hebben. De twijfel die bij u uit zowel buiten van u en in u leidt tot meer stress en onzekerheid, waardoor wat je hebt zelfs nog erger.

Relevante artikels

Advies nodig?

Vraag dan nu een gratis en vrijblijvende scan aan voor uw website.
Wij voeren een uitgebreide scan en stellen een SEO-rapport op met aanbevelingen
voor het verbeteren van de vindbaarheid en de conversie van uw website.

Scan aanvragen