Menu

Waarom moet ik meestal hoesten na het joggen of hardlopen of na het sporten?

Deel dit artikel:

De aanwezigheid van een aanhoudende hoest is altijd abnormaal. Er zijn vele redenen waarom hoest kan ontwikkelen. Ieder van ons heeft een hoest ervaren op een bepaald punt in ourlives, bij ziekte met een luchtweginfectie of een verkoudheid, bijvoorbeeld. De meeste hoest als gevolg van de verkoudheid zijn van korte duur en hebben de neiging op te lossen binnen een maand tijd. Wanneer een hoest langer duurt dan 3-6 weken of gaat uit van een bepaald herhalend patroon, kennis te nemen. Longartsen definiëren een chronische hoest als een hoest die aanwezig is geweest voor meer dan 8 weken. De meerderheid van de mensen met chronische hoest die niet rokers hebben een van de drie oorzaken voor hun hoest: astma, maag reflux (GERD), of postnasale drip syndroom (onlangs omgedoopt UACS voor de bovenste luchtwegen hoest syndroom). Hoest die regelmatig optreedt met of na aërobe oefening wijst er sterk op de aanwezigheid van astma, tenzij het tegendeel is bewezen.

Oefening wordt beschouwd als een symptoom trekker in alle mensen met astma. Oefening niet astma veroorzaken, maar fungeert als een stimulans voor bronchoconstrictie bij astma en leidt tot een verhoogde luchtwegontsteking. Bij jonge kinderen in het bijzonder, moet hoesten bij inspanning nooit worden genegeerd, maar kan de tip-off om de diagnose van astma, omdat hoest is het meest voorkomende symptoom van astma bij kinderen.

Het beantwoorden van de vraag waarom je zou kunnen hoesten na het lopen of joggen zou een evaluatie die moet beginnen met een medische anamnese (inclusief eventuele medicatie die u neemt) vereisen, bespreking van het roken van sigaretten, indien van toepassing, de herziening van de chronologie van het symptoom, en een fysieke onderzoek met veel aandacht aan de sinussen, keel, hart en longen. Aanvullende tests kan onder meer een X-thorax (afhankelijk van uw individuele medische geschiedenis) en longfunctie testing.Question 26 geeft meer informatie over hoe astma wordt gediagnosticeerd.

Relevante artikels

Advies nodig?

Vraag dan nu een gratis en vrijblijvende scan aan voor uw website.
Wij voeren een uitgebreide scan en stellen een SEO-rapport op met aanbevelingen
voor het verbeteren van de vindbaarheid en de conversie van uw website.

Scan aanvragen