Menu

Van eicel to baby (SE)

Deel dit artikel:

Als je als vrouw een probleem hebt om zwanger te raken kan je kiezen voor reageerbuisbevruchting(IVF). Er gelden hier natuurlijk regels voor. In Nederland mag je maximaal tot 40 jaar voor deze behandeling kiezen.

Bij een vrouw komt eens per maand uit de eierstok een eicel vrij. Dat is de eisprong of ovulatie. Als rond de ovulatie geslachtsgemeenschap plaatsvindt kan dit leiden tot een zwangerschap. Als er bij de eicel een zaadcel binnendringt komen de chromosomen uit de zaadcel bij de chromosomen van de eicel, de eicel is bevrucht. De bevruchte eicel, de zygote vormt na het versmelten een ondoordringbare laag, daardoor kan er geen 2de zaadcel bij. (Binas: 86E ) De cellen gaan delen, er ontstaat geen cytoplasma(Er is alleen een kern). Daardoor gaan de cellen niet groeien. Deling waarbij de cellen niet groeien heet een klievingsdeling. Na 3 dag is er een klompje van 16 cellen gevormd. Dan word het klompje door de trilhaarcellen van de eileider naar de baarmoeder vervoerd. (Binas: 86E) Na die 5 dagen bestaat het klompje uit ongeveer 100 cellen er ontstaat een holte, dit stadium is de blastula. De buitenste cellaag van de holte vormt vlokken. De vlokken groeien het baarmoederslijmvlies in. Dit proces het innesteling. Met de vlokken groeien de bloedholten uit tot de placenta. De placenta heeft bloedvaten van de moeder en het embryo. Na 8 weken zijn allen organen gevormd en is de foetus ongeveer 3cm lang. In de eerste weken van de embryonale ontwikkeling zijn er geen verschillen te zien tussen jongens en meisjes. Welk geslacht het vormt hangt af van de chromosomen. (Binas 70B) Mensen hebben 23 paar chromosomen. 46 dus, vrouwen hebben naast die 22 paar nog 2 X-chromosomen. Mannen hebben naast die 22 paar een x en een ychromosoom.

-Bevruchting
-Vervoeren naar baarmoeder
-Blastula
-innesteling
-Foetus

In de puberteit groeien bij jongens de balzak, zaadballen en penis. (Binas 86A) Dat komt door de invloed van hormonen. Een korte tijd later begint de groei van oksel en schaamhaar. Zaadballen zijn opgebouwd uit sterk gekronkelde zaadbuisjes, bijeengehouden door een laagje bindweefsel. De penis bevat zwellichamen. Bij seksuele opwinding vullen de zwellichamen zich met bloed en ontstaat er een erectie. Bij een zaadlozing trekken spiertjes rond de bijbal en zaadleiders samen. Hierdoor duwen ze zaadcellen naar de penis. De prostaatklier en de zaadblaasjes geven vocht mee aan de passerende zaadcellen. Het vocht en de zaadcellen samen is sperma.

Meisjes veranderen ook in de puberteit. De eerste verandering is borstontwikkeling. Een korte tijd daarna begint de groei van oksel en schaamhaar. Gevolgd door het groeien van de vagina, clitoris, baarmoeder,eierstokken, schaamlippen(Binas 86B) en het verbreden van de heupen. Onbevruchte eicellen sterven in 24 uur. Iedere maand bereidt het baarmoederslijmvlies zich voor op een mogelijke innesteling van een embryo. Als er geen bevruchting plaatsvindt volgt de menstruatie. Spieren van de baarmoeder trekken samen en stoten het baarmoederslijmvlies af. Rond de ingang van de vagina ligt een randje weefsel als een soort kraagje, het maagdenvlies. Als het maagdenvlies kapot gaat volgt bloedverlies. De grote en kleine schaamlippen bedekken de vagina. De kleine schaamlippen bedekken de clitoris, een orgaantje dat erg gevoelig is.

Tijdens de zwangerschap moet er goed op de leefstijl gelet worden. Niet stressen, roken, drinken of drugs gebruiken. Het gevolg kan zijn dat de baby een lager gewicht kan hebben en dat het verslaafd aan drugs geboren wordt. Het is goed als de moeder veel kalk en eiwitrijke voeding binnenkrijgt. Het zorgt ervoor dat de opbouw van het kinderlichaam spoedig verloopt en het belasten van de reserves van het moederlichaam word verminderd. Verkrachting is een extreme vorm van ongewenste intimiteiten. Als een familielid is betrokken bij ongewenste intimiteit het dat incest. Er is sprake van aanranding als iemand ongewenst je geslachtsdelen aanraakt.

Relevante artikels

Advies nodig?

Vraag dan nu een gratis en vrijblijvende scan aan voor uw website.
Wij voeren een uitgebreide scan en stellen een SEO-rapport op met aanbevelingen
voor het verbeteren van de vindbaarheid en de conversie van uw website.

Scan aanvragen