Menu

Na de operatie werd ik voorgeschreven dexamethason. Mijn dokter zegt dat ik kan op dit medicijn voor meerdere dagen. Wat doet dexamethason doen? Wat zijn de bijwerkingen van dexamethason?

Deel dit artikel:

Dexamethasone (Decadron) een corticosteroïde, een medicijn dat vermindert oedeem (zwelling) ongeveer hersentumoren door het verminderen van de neiging van vloeistof lekken uit de bloedvaten in het omringende hersenweefsel. Naast zijn effecten verminderen oedeem, wordt vaak gebruikt met chemotherapie om misselijkheid en braken te controleren. Dexamethason is verkrijgbaar in intraveneuze vorm of in tabletten.

De meeste hersentumor patiënten dexamethason gegeven voor de operatie, en velen hebben een verbetering van hun symptomen binnen enkele dagen na het begin van de behandeling met dexamethason opgevallen, maar hoge doses dexamethason kan niet worden voortgezet voor onbepaalde tijd vanwege de bijwerkingen die vaak veel heftiger met een geworden langere behandelingsduur.

Omdat dexamethason onderdrukt de normale hormoonproductie door de bijnier, kunnen ernstige bijwerkingen optreden als u plotseling stopt met het. Volg de instructies van uw arts precies bij het nemen van dexamethason of wanneer afbouwen is.

De bijwerkingen van dexamethason variëren met de dosis en duur van het gebruik en ook van patiënt tot patiënt. Enkele van de meest voorkomende bijwerkingen zijn gewichtstoename, brandend maagzuur, vochtretentie, spierzwakte, verhoogde eetlust, osteoporose, slapeloosheid, depressie, nervositeit, manie / stemmingswisselingen, hoge bloedsuikerspiegel, lage kalium, hoge bloeddruk, dunner wordend haar, huiduitslag of acne, dunne huid, verhoogd risico op infectie, en staar.

Snelle terugtrekking van dexamethason kan spier-en gewrichtspijn, lage bloeddruk, een verlies van eetlust, misselijkheid en braken, lichte koorts en hoofdpijn veroorzaken. Soms is het nodig om de dosis dexamethason blijven op een constant niveau gedurende een langere periode mogelijk maken herstel van steroid ontwenningsverschijnselen. Na herstel, zal uw arts proberen om de drug taps in een trager tempo.

Dexamethason kan ook interactie met veel geneesmiddelen, waaronder anticonvulsiva zoals fenytoïne (Dilantin) en fenobarbital. Dexamethason kan maagklachten bij toediening met aspirine of niet-steroïdale anti-inflammatoire geneesmiddelen, zoals ibuprofen (Advil).

M. L. 's reactie:

Toen ik nam Decadron, de primaire neveneffect dat ik ervaarde was gewichtstoename. Zowat iedereen die ik ken dat Decadron (of een steroïde) heeft genomen heeft ook ervaren gewichtstoename. De meeste mensen houden niet van om gewicht te krijgen (waaronder ikzelf). Om te gaan door deze ervaring is zeer frustrerend, maar ik moest gewoon "suck it up" en beseffen dat dit was onderdeel van het ziek zijn. Eerlijk gezegd, ik was blij om te leven, maar de gewichtstoename nog stoorde me soms. Ik denk dat het goed is gefrustreerd te zijn wanneer de gewichtstoename optreedt, net zo lang als je niet laat de frustratie verbruikt u. Ik heb gezien de houding andere patiënten 'worden zo negatief als gevolg van hun gewichtstoename. Dit is niet gezond. Vergeet niet, zal het gewicht eraf! Dat beloof ik! Ik kreeg ongeveer 20 pond of meer, en uiteindelijk kwam het allemaal uit. Ik had echt te werken bij het verliezen van de laatste 5 pond, maar ik deed verliezen.

Relevante artikels

Advies nodig?

Vraag dan nu een gratis en vrijblijvende scan aan voor uw website.
Wij voeren een uitgebreide scan en stellen een SEO-rapport op met aanbevelingen
voor het verbeteren van de vindbaarheid en de conversie van uw website.

Scan aanvragen