Broodje gezond
- Gepubliceerd in Gezondheid
- Lees 897 keer
Voedingsmiddelen bevatten naast voedingsstoffen ook additieven (hulpstoffen). Op een etiket zijn de laatste herkenbaar aan hun E-nummer. Stoffen met zo’n E-nummer zijn goedgekeurd door de EU.
Voor deze toevoegingen en stoffen die ‘per ongeluk’ in het voedsel terechtkomen (zoals resten van bestrijdingsmiddelen, diergeneesmiddelen etc) zijn ADI-waarden (Aanvaardbare Dagelijkse Inname) vastgesteld. Deze waarde geeft aan hoeveel je dagelijks van een stof kunt innemen zonder gevaar Stuvia.com - De Marktplaats voor het Kopen en Verkopen van je Studiemateriaal voor je gezondheid.
Zelfs als groente biologisch geteeld is kunnen ze gifstoffen bevatten. Vanuit de omgeving (snelwegen, fabrieken), maar ook zelfgemaakt (aardappelen/peulvruchten maken fasine aan). Ook bij het bewaren en bereiden van voedsel kunnen schadelijke stoffen ontstaan, en aangebrand voedsel bevat PAK’s (polycyclische aromatische koolwaterstoffen), die kankerverwekkend zijn.
Carcinogenen vergroten de kans op het ontstaan van bepaalde vormen van kanker. Vezelrijke voeding vergroot de snelheid waarmee je voedsel door je darmen gaat, waardoor giftige stoffen minder lang de kans hebben in te werken op de cellen van de darmwand. Gevarieerde voeding is gezonde voeding. Veranderde gewoonten/inzichten veroorzaken voortdurend nieuwe aanpassingen aan het voedsel.