Verdampen en koken
- Gepubliceerd in Mechanica
Verdamping vindt plaats bij iedere temperatuur van die vloeistof. Verdamping vindt plaats aan de oppervlakte.
Wanneer een vloeistof kookt, vindt de verdamping overal in de vloeistof plaats.
Verdamping vindt plaats bij iedere temperatuur van die vloeistof. Verdamping vindt plaats aan de oppervlakte.
Wanneer een vloeistof kookt, vindt de verdamping overal in de vloeistof plaats.
Welke van de vorige oefenopgaven berust(en) op het versnellen van de verdamping en welke berusten alleen op het onttrekken van warmte?
Eau de cologne op de huid voelt koud aan en werkt verfrissend. Waarom?
Eau de cologne verdampt snel. Daarvoor is veel warmte nodig die aan de huid wordt onttrokken
In warme landen gebruikt men poreuze kruiken om dranken koel te houden. Waarom?
Door de poriën van de kruiken heen vindt verdamping plaats. De daarvoor benodigde warmte wordt aan de vloeistof in de kruik onttrokken
Waarom koelt ons lichaam af door transpiratie?
Voor het verdampen van transpiratievocht is energie nodig. Deze energie wordt van het lichaam onttrokken.
Waarom werkt een waaier afkoelend?
Hierdoor wordt de verdamping van transpiratievocht bevorderd. Dit koelt de huid af.
Waarom blaast men over te hete thee en waarom helpt dat? Zo blaast men de snelste moleculen die uit de vloeistof ontsnappen weg.
Hierdoor daalt de gemiddelde snelheid van de overgebleven moleculen en dat betekent een lagere temperatuur.
Ja, want de totale massa bij het verdampen blijft gelijk.
Temperatuur heeft als gevolg dat de moleculen sneller gaan bewegen, dus ook sneller de vloeistof zullen gaan verlaten.
Een hogere temperatuur geeft dus een hogere verdampingssnelheid.
Hoe groter het vloeistofoppervlak, des te meer moleculen kunnen de vloeistof gelijktijdig verlaten.