Zelfonthulling in de ontwikkeling van inter-persoonlijke relaties:
- Gepubliceerd in Marketing
- Lees 1795 keer
Disclosure of zelfonthulling: wanneer een persoon op vrijwillige basis dingen over zichzelf vertelt, die de andere waarschijnlijk niet kan kennen of ontdekken via andere bronnen.
Een nuttige manier om naar self-disclosure te kijken is via het Johari-venster ( Joseph Luft en Haryy Ingham). Het toont aan wat mensen over zichzelf weten, en wat anderen over iemand weten. Dit leidt tot vier luiken of panes.
- Open luik: verwijst die aspecten van onszelf die we zelf en andere van ons kennen (vb. huidskleur, beroep, ..) maar het bevat buiten feitelijke informatie ook informatie over onze gevoelens, motieven, .. . Dit luik wordt groter naarmate je iemand beter leert kennen.
- Blinde luik: verwijst naar dingen die anderen van ons weten en in ons zien, maar die we zelf niet kennen. Vb. : eten op je wang hebben terwijl je op restaurant zit. Mensen hebben ook heel wat blinde plekken die met complexere zaken te maken hebben, vb. zo kunnen andere je als een leidingfiguur beschouwen terwijl je dat zelf niet beseft.
- Het verborgen luik: bevat informatie over onszelf, die wel kennen, maar anderen niet. Als de persoon deze informatie onthult, verhuist de info naar het open luik. Het kan gaan van zeer persoonlijke info tot weetjes over een persoon.
- Het onbekende luik: verwijst naar dingen die we niet weten over onszelf en die anderen ook niet weten over ons. Vb. zo kan iemand die zichzelf als verlegen percipieert , en ook door andere op die manier gezien wordt, tot de ontdekking komen dat hij soms toch assertief uit de hoek komt.
Zelfonthullingen zijn een manier om een meer intieme en meer vertrouwelijke relatie te creëren. Maar zelfonthulling kan ook risico’s inhouden als het gaat over intieme informatie. Vaak zijn we dus beter af om grote geheimen voor onszelf te houden want als je geheimen vertelt aan iemand heeft deze een grote macht over jou. (vb. Monica Lewinsky die haar geheim aan Linda Tripp vertelde). Gezien deze risico’s zijn er aantal aanbevelingen:
- Zelfonthulling is niet aangewezen in elke relatie, m.a.w. je vertelt je grootste geheimen niet aan vreemden.
- Het goed afwegen van zelfonthullingen is belangrijk omdat een zelfonthulling ook een graad van intimiteit kan creëren die ongewenst is. Zelfs wanneer je er vrij zeker van bent dat de andere positief zal reageren op je onthulling, dan nog moet je ervoor zorgen dat het op de juiste plek of moment is.
- Zelfonthullingen moeten ook verband houden met wat hier en nu gebeurt, het moeten in context gebeuren.
- Zelfonthullingen moeten gradueel gebeuren; eerst moet je starten met veilige onthullingen om daarna over te gaan naar meer persoonlijke onthullingen.
- Zelfonthullingen moeten wederkerig plaatsvinden. Een onthulling van onszelf zal gevolgd worden door een onthulling van de andere, zo niet is er een onevenwichtige situatie.