Logo
Print deze pagina

Wat is een podcast? | Betekenis en Definitie

Deel dit artikel:

Wat is een podcast

Podcasts waren in het begin vooral geluidsbestanden van uitzendingen van radioprogramma’s, lezingen of muziek. Ondertussen worden ook videobestanden als podcast aangeboden. Deze worden vodcasts genoemd. Zowel de audio als de videobestanden worden online aangeboden door webfeeds of door bestanden waar je je kunt op abonneren via de Apple Store en de Google Play Store.

Hoe kun je podcasts afspelen?

Podcasts werden in het begin afgespeeld met draagbare mp3-spelers. De iPod is hier een voorbeeld van. Het is echter ook mogelijk podcasts via een tablet of je telefoon te beluisteren. Hiervoor werden ondertussen handige apps ontwikkeld. Het woord podcast werd afgeleid van de iPod en het woord broadcast dat uitzending betekent. Het grote voordeel van deze manier van uitzenden is dat de luisteraar zelf kan beslissen wanneer hij of zij een programma of bestand beluistert.

Welke soorten van podcasts worden aangeboden?

Podcasts zijn vooral een middel om audio te verspreiden. Soms komt hier ook videocontent bij. De soort van content die op deze manier wordt aangeboden, vertoont grote verschillen. Dikwijls gaat het over originele content zoals audio die opgenomen werd door auteurs zoals stand-up comedians, schrijvers of muzikanten. Vaak wordt een reeds uitgezonden radio- of tv-programma aangeboden als podcast. Podcasts zijn vooral een vorm van techniek. Wat door middel van deze techniek wordt gepubliceerd en verspreid, is zeer divers.

Verschillende afleveringen

Het is mogelijk om je te abonneren op podcasts. Ook nu nog kan je dit vaak door middel van een RSS-feed. De bestandsvorm waarin een podcast verschijnt, is daarom meestal dezelfde. Zo kunnen abonnees hun geliefde programma of muziek op dezelfde manier beluisteren. Taalcursussen vormen hierbij een grote uitzondering.

Wanneer werd de podcast voor het eerst gebruikt?

De techniek achter de podcast werd voor het eerst gebruikt in 1997. Toen werd het mogelijk om in RSS-feeds ook te verwijzen naar mediabestanden. Dave Winer maakte de eerste podcast en wordt daarom ook als de uitvinder ervan beschouwd. Het duurde een tijd eer de nieuwe techniek ook toegankelijk werd voor een groot publiek. Om dit voor elkaar te krijgen, was het nodig dat potentiële gebruikers over een breedbandverbinding, een mp3 speler, een smartphone of een tablet beschikten.

Wat kost een podcast?

De meeste afleveringen van podcasts worden gratis aangeboden. Hierdoor wordt de drempel verlaagd om zulke uitzending of bestand te beluisteren. Deze geluidsbestanden zijn uitermate geschikt om kennis te maken met buitenlandse nieuwsuitzendingen, nieuwe muziek of cursussen die aangeboden worden als geluidsbestand. Je hebt dus een uitermate gemakkelijke manier om naar nieuwe content te luisteren. Je hebt er zelfs je Apple ID niet voor nodig. Het is mogelijk om podcasts gratis aan te bieden omdat de makers vaak kunnen steunen op donaties, sponsoring of reclame.

Met welke apparaten kun je een podcast beluisteren?

Podcasts kunnen worden beluisterd met verschillende apparaten. De iPod is er maar één van. Verder kun je podcasts ook beluisteren met een iPhone of een iPad. Tegenwoordig doe je dit met de podcasts-app. Apple is echter niet de enige aanbieder van podcasts en apps om deze te beluisteren. Alle andere aanbieders werken op een gelijkaardige manier. Zodoende is het niet meer nodig om gebruik te maken van een RSS-feed. Je abonneren is hierdoor heel eenvoudig. Je hoeft binnen de app alleen op abonneren te klikken. Afspelen van het bestand doe je op dezelfde manier.

Podcasts afspelen via een Mac computer of een pc?

Vanaf een Mac computer of een pc is het ook mogelijk om de iTunes Store of andere aanbieder van podcasts te bereiken. Eens je daar aangekomen bent, kun je je op dezelfde manier als met de app abonneren. Ook het beluisteren van de bestanden gebeurt op dezelfde manier als met de app.

Zelf een podcast maken

Apple biedt op zijn iTunes site een handleiding aan om zelf podcasts te maken. Zo kun je zelf aan de slag gaan om je eigen content te produceren! Bij het publiceren van je eigen creatie, heb je wel een Apple ID nodig.

Worden alle podcasts enkel in de iTunes store aangeboden?

Het antwoord op deze vraag luidt: nee. Podcasts worden ook op sites van derden aangeboden. Wie zich daar op wil abonneren, kan de url die naar de het geluidsbestand leidt, kopiëren en plakken in de eigen iTunes account. Verder bestaan er ondertussen vele alternatieven voor de iTunes store.

Abonnementen stopzetten

Dit kun je eenvoudig doen door naar binnen iTunes of een andere aanbieder naar ‘my podcasts’ te gaan. Daar ga je op zoek naar de podcast die je niet meer wilt ontvangen. Vervolgens ga je naar instellingen. Daar kun je je abonnement stopzetten.

Alternatieven voor iTunes

Toen we dit artikel schreven, kregen we de indruk krijgen iTunes de enige aanbieder is van podcasts. Er zijn echter alternatieven die eveneens kwaliteitsvolle content in de vorm van een geluidsbestand publiceren. Voorbeelden van andere aanbieders zijn: Stitcher voor iOS en Android, Spotify, Podcast Republic voor Android, BeyondPod voor Android, Overcast voor iOS, TuneIn voor Android en iOS, Grover voor Windows, en Soundcloud voor Android en iOS. Ook deze diensten bieden je de mogelijkheid om je op podcasts te abonneren.

Copyright © 2019. All rights reserved.