Menu

Warmtecapaciteit

Deel dit artikel:

Als een voorwerp dat gemaakt is van verschillende stoffen, kunnen we bij berekeningen geen gebruik maken van een soortelijke warmte van de stoffen, tenzij we precies de afzonderlijke massa’s van die stoffen kennen. Het is gemakkelijker te weten hoeveel joule er nodig is om het gehele voorwerp te 1

K verwarmen. Dit wordt de warmtecapaciteit genoemd, en wordt aangegeven als C. De eenheid van warmtecapaciteit is J K-1 of J oC -1.

De warmtecapaciteit C van m (kg) van een stof met soortelijke warmte c is te berekenen met: C = m x c. De hoeveelheid warmte Q die nodig is om een lichaam met warmtecapaciteit C een temperatuurstijging ΔT te geven, is te berekenen met Q = C x ΔT.

De soortelijke warmte van bijvoorbeeld koper, is een eigenschap van de stof koper. De warmtecapaciteit van een bepaald stuk koper, hangt af van de soortelijke warmte van koper en de massa van het koper. Om twee verschillende voorwerpen 1 K in temperatuur te doen stijgen, is een warmtetoevoer met C1 + C2. De totale warmtecapaciteit, vind je door de afzonderlijke warmtecapaciteiten bij elkaar op te tellen.

Relevante artikels

Advies nodig?

Vraag dan nu een gratis en vrijblijvende scan aan voor uw website.
Wij voeren een uitgebreide scan en stellen een SEO-rapport op met aanbevelingen
voor het verbeteren van de vindbaarheid en de conversie van uw website.

Scan aanvragen