Menu

Waarom is het nodig equipotentiaalvebindingen aan te brengen.

Deel dit artikel:

Uitleg uit documentatie:

Hoofdequipotentiaalverbinding

Door fouten in het distributienet of in andere installaties is het mogelijk dat spanningen die van buiten het gebouw komen, gevaar zouden kunnen opleveren.

Daarom moeten :

  • de leidingen van gas en water
  • de leidingen van centrale verwarming
  • alle andere metalen leidingen
  • de genaakbare en vaste metalen delen van de constructie van het gebouw met elkaar verbonden worden op de hoofdaardingsklem.

De kleur van deze beschermingsgeleiders is geel-groen.

De doorsnede van de hoofdequipotentiaalverbinding is 6 mm².

Tip : In de handel zijn er aangepaste metalen banden beschikbaar die makkelijk rondom de leiding kunnen geplooid worden en waarop de beschermingsgeleider kan aangesloten worden.

Bijkomende equipotentiaalverbinding.

In badkamers en stortbaden moeten alle metalen delen die men gelijktijdig kan aanraken (bv. bad, douchecel, radiator,…) met elkaar verbonden worden. Dit gebeurt met een bijkomende equipotentiaalverbinding.

Tevens moeten alle toestellen die men aansluit op de stopcontacten (bv. haardrogers) in deze ruimten ook met deze equipotentiaalverbinding verbonden worden. De kleur van deze equipotentiaalgeleiders is geel-groen. De doorsnede is 2,5 mm², indien mechanisch beschermd (bv. in een buis), of 4 mm² indien niet mechanisch beschermd.

Praktisch kan men de bijkomende equipotentiaalverbinding aansluiten op de hoofdaardingsklem in het elektrisch bord.Maar het is ook mogelijk om een verbinding te maken met de beschermingsgeleider die reeds toekomt in het stopcontact op de badkamer. In het laatste geval beperkt men de lengte van de bijkomende equipotentiaalverbinding.

Relevante artikels

Advies nodig?

Vraag dan nu een gratis en vrijblijvende scan aan voor uw website.
Wij voeren een uitgebreide scan en stellen een SEO-rapport op met aanbevelingen
voor het verbeteren van de vindbaarheid en de conversie van uw website.

Scan aanvragen