Individu als drager van kapitaal
- Gepubliceerd in Sociologie
- Lees 1434 keer
Het werkelijke object van de sociologie is niet een handelend individu. Ook al wordt het veld daardoor gereconstrueerd. De individuen zijn geen fictie, maar worden opgevat als een actor. Ze bekleden een positie binnen een veld en nemen deel aan een spel.
Het zijn geen mechanisch gestuurde deeltje die bewegen door een externe kracht.
Het individu is zeer actief. Ze kunnen nl ingrijpen in het spel en effecten voortbrengen. Maar toch zijn ze niet volkomen vrij. Ze zijn nl gebonden aan hun positie in het veld en de daar aan gebonden mogelijkheden en beperkingen.
Het zijn de dragers van het kapitaal. Afhankelijk van de hoeveelheid kapitaal waarover zij beschikken, kunnen ze in bepaalde mate de gang van het spel in hun voordeel beïnvloeden.
Ze nemen dus actief deel aan het spel. In sommige gevallen zullen ze zich niet neerleggen bij de bestaande kapitaalverdeling binnen het veld, en zullen ze trachten deze omver te werpen.
Kapitaal
Elk veld kent een specifieke vorm van kapitaal (of macht).
Vb. veld: kickboksen. Kapitaal: lenigheid, spierkracht, tijd, techniek. (arbeid leveren)
Het is geaccumuleerde arbeid (gematerialiseerde of belichaamde vorm), dat het vermogen heeft zich te reproduceren, door individuen of groepen kan worden toegeëigend en ongelijk verdeeld is.
l Het vermogen tot reproductie wil zeggen dat je het kan investeren en dus omzetten in winst. Kapitaal is altijd een middel om iets mee te bereiken.
Bv: door veel te oefenen krijg je een gespierd lichaam waardoor je meer kans hebt op winnen.
l Het bezitten van kapitaal geeft dus toegang tot het verwerven van de specifieke winst die in een bepaald veld te behalen valt. Dat bezit is ongelijk verdeeld over posities en dus over actoren.
De definitie van kapitaal is ruimer dan louter de economische betekenis. Het gaat om de vruchten van arbeid die werden opgestapeld en die kunnen worden ingezet om winst te behalen (kapitaal als gestolde arbeid).
l We zouden de definitie van kapitaal kunnen linken aan Marx, maar hij keek enkel naar het economische aspect. Bourdieu beziet het veel ruimer.
bv: scolar: diploma die je krijgt, verkrijg je door te leren. Dit krijg je dus door arbeid te leveren.
Er zijn veel verschillende soorten kapitaal. Hoeveel hangt af van het aantal velden dat men onderscheidt.
bv: het kapitaal zijnde zeldzame stripverhalen behoren tot het veld genre, sex appeal is kapitaal voor het veld van mannequins,....
Enkele algemenere kapitaalvormen gelden niet uitsluitend binnen één beperkt veld. Deze staan centraal in veldanalyse: economisch, cultureel en sociaal kapitaal. Deze zijn in zekere mate autonoom maar kunnen niet los van elkaar gezien worden.
l economisch kapitaal: nood aan tijd door vrij te kopen
bv: sponsers zoeken zodat je een wedstrijd kan organiseren
l cultureel kapitaal: taal cultuur,.... Je moet de dingen kunnen benoemen, kennen
l sociaal kapitaal: de goede mensen kennen.