Logo
Print deze pagina

Wat zijn extrapiramidale bijwerkingen of symptomen ( EPS ) ?

Deel dit artikel:

De term extrapiramidale verwijst naar structuren in de hersenen die deel uitmaken van het lichaam motoriek . Dit systeem is zeer gevoelig voor de effecten van medicijnen die remmen of tegenwerken , dopamine , als antipsychotica doen .

Extrapiramidale bijwerkingen ( EPS ) kan vele vormen aannemen , en de meeste zijn omkeerbaar en zal verdwijnen wanneer de medicatie wordt verminderd of gestopt . Een opmerkelijke uitzondering is tardieve dyskinesie . Sommige EPS kan leiden tot ernstige en zeer verontrustend . EPS kan ook komen plotseling en dramatisch , met name bij jongere mensen die nog nooit hebt genomen een antipsychoticum . Extrapiramidale bijwerkingen ( EPS ) zijn:

• Akathisia - een intern gevoel van rusteloosheid . Dit kan heel onaangenaam, en maak iemand die manisch of in een gemengde episode slechter voelen .

• Parkinsonisme - Medicijnen die dopamine blokkeren kan symptomen die de neurologische aandoening ziekte van Parkinson nabootsen . De symptomen kunnen een schuifelende gang , trillingen / shakes , stijfheid in de ledematen , en verminderde gezichtsuitdrukking.

• torticollis - spierspasmen van de nek .

• oculogyrische crisis - De spieren die de beweging van de ogen spasme en contract te controleren , waardoor de ogen rollen .

• Andere dystonieën - spasmen van verschillende spiergroepen .

Voor acute dystonische reacties, zoals oculogyrische crisis en torticollis , kan een groep van geneesmiddelen genaamd anticholinergica snel achteruit de symptomen. Deze medicijnen werken echter snel wanneer toegediend via een injectie .

Anticholinergica worden ook gebruikt om drugs geïnduceerde Parkinsonisme verlagen , en worden vaak voorgeschreven in pilvorm op een permanente basis voor mensen die in EPS terwijl het nemen van antipsychotische medicatie . Anticholinerge geneesmiddelen omvatten :

• Diphenydramine ( Benadryl )

• benztropine ( Cogentin )

• Trihexyphenidyl ( Artane ) acathisie ( een interne gevoel van onrust veroorzaakt door bepaalde antipsychotica ) wordt vaak behandeld met de toevoeging van een bètablokker medicatie.

Copyright © 2019. All rights reserved.