Logo
Print deze pagina

Dooreten, daar word je oud van

Deel dit artikel:

Groei en ontwikkeling, maar ook verouderingskenmerken, hangen ten dele af van de samenstelling van het voedsel. Eiwitten en andere bouwstoffen zijn o.a. nodig voor de opbouw van cellen, en vitaminen zijn vaak bestanddelen van enzymen en nodig voor de celprocessen. Vitaminen A, C en E zijn in staat om schadelijke stoffen in cellen te binden om veroudering te remmen. Lichaamscellen delen niet eindeloos; het telomeer is een soort teller die bijhoudt hoe vaak een cel gedeeld heeft en zorgt dat het stopt met delen, anders zou de rest van het DNA beschadigen. Alleen als een cel telomerase beschikt kan het vaker delen. Als de cellen niet meer delen, zetten ze nog wel stoffen om.

Als een cel ernstig beschadigt is treedt celdood op.
Verouderingskenmerken: Kenmerken van verouderen; rimpels, grijze haren, stijfheid.
Telomeer: Het laatste stuk van elke DNA-keten, geeft de grens aan van het
aantal delingen van de meeste lichaamscellen.
Telomerase: Een enzym dat het telomeer langer maakt.
Celdood: Afsterven van cellen.

Copyright © 2019. All rights reserved.