Transport en communicatie en aanpassingen in het wereldsysteem
- Gepubliceerd in Geschiedenis
- Lees 973 keer
Nieuwe transporttechnologie heeft op vele manieren het wereldsysteem beïnvloed:
1. Aanleg van spoorwegen, westelijk van de Appalachen (VS). Het zorgde wel voor concurrentie en uiteindelijk zelfs een landbouwcrisis.
2. In koloniale landen was het transportnetwerk en dus de infrastructuur een afspiegeling van de exporteconomie. Het netwerk van kanalen, spoorwegen en autosnelwegen of lucht verbindingen in kernregio’s daarentegen was en is veel meer afgestemd om ook de interne markt te ontsluiten.
Door de moderne communicatietechnologie lijkt de hele wereld bereikbaar. Toch ontstaan op lagere ruimtelijke schaalniveaus verschillen tussen gebieden die zich wel de hoge investeringen kunnen veroorloven, en de regio’s die dat niet kunnen. In regio’s waar die investeringen niet gedaan (kunnen) worden, is communicatie op die manier nog uitgesloten.
De elektronische snelweg, zoals internet of e-mail, heeft enorme invloed op de globalisering. Wereldwijde handel kan zo effectiever worden georganiseerd. Afstemming van activiteiten op elkaar is geen probleem meer, voor zover de uitwisseling van informatie daar een rol bij speelt. Sommige dienstverlenende activiteiten hoeven niet meer per se plaats te vinden vanuit kernregio’s. Grote ondernemingen besteden dat soort activiteiten al uit. Uitwisseling van kennis kan sneller en makkelijker over grotere afstanden en zonder grensbelemmeringen. Kapitaal kan in een hoog tempo van het ene naar het andere uiteinde van de wereld worden verplaatst.
Er zijn ook nadelen aan de moderne communicatietechnologie in relatie tot de globalisering. Dergelijke systemen zijn kwetsbaar. De afhankelijkheid van energie, misbruik van informatie en virusrisico’s kunnen wereldwijd grote negatieve economische en milieueffecten teweegbrengen