Samenhang in een wereld van verschillen
- Gepubliceerd in Geschiedenis
- Lees 888 keer
De modernisering ging heel snel. Het op het platteland trage levensritme werd sterk bepaald door de plaatselijke omstandigheden in een ’kleine wereld’. Vooral de natuurlijke omgeving had eeuwenlang invloed op het welzijn van de bevolking. In de sterk verstedelijkte wereld lijkt de invloed van de plaatselijke natuurlijke omgeving ver weg. Relaties met andere gebieden bepalen veel meer ons dagelijks leven. ‘Stilstand’ heeft plaatsgemaakt voor verandering en onzekerheid.
Het economische wel en wee van veel mensen, waar ook te wereld, hangt sterk samen met productie en consumptie in andere, verdere gebieden. Alles gebeurt zoveel mogelijk waar het economisch het beste kan. Het is de internationale arbeidsverdeling die plaatsen, gebieden en mensen in de hele wereld economisch met elkaar verbindt, ongeacht de cultuur of het politieke systeem. De economische samenhang is op een aantal terreinen duidelijk zichtbaar:
1. De vele handelsrelaties. Landen zijn voor de levering van goederen afhankelijk van elkaar. Grondstoffen, halffabricaten, eindproducten, hulpstoffen en energiebronnen worden wereldwijd verhandeld.
2. In de hoogontwikkelde delen van de wereld hangen macro-economische schommelingen in het productieniveau met elkaar samen. Veel landen in de wereld merken het als het in bijvoorbeeld Europa, Noord-Amerika economisch slecht gaat.
3. Het vestigingsgedrag van ondernemingen. Door middel van bedrijfseconomische factoren kiezen ondernemingen de beste plek om hun bedrijven te vestigen.