Ontsnappen uit de periferie mogelijk?
- Gepubliceerd in Geschiedenis
- Lees 852 keer
De ontwikkelingmogelijkheden voor perifere landen binnen het wereldsysteem verloopt moeizaam. Wijzigingen van de internationale arbeidsverdeling kan de belangen van de kernregio’s aantaste. Toch is een positieverbetering niet onmogelijk, bijvoorbeeld Japan of de VS.
Bij lichte industrie is voordurend een proces van uitschuiving aan de gang. Het zijn niet langer de kernregio’s die (lichte) eindproducten voortbrengen, maar ook semiperifere en zelfs perifere gebieden.
In de jaren 60 vestigde de lichte industrie zich in de nieuwe industrielanden (NIC-landen of Newly Industrializing Countries). Deze NIC-landen wisten zich vervolgens vanuit een perifere positie in het wereldsysteem op te werken tot moderne industriestaten. Sommige landen hebben ook geprobeerd de weg van importsubstitutie te nemen. Door de goederen die tot dan toe ingevoerd werden uit de kernlanden, zelf ter hand te nemen, hoopten deze landen te ontsnappen aan het probleem van de ruilverslechtering. Dit mislukte voor een groot deel en later gingen ze zich meer focussen op de export.
In sterk geïndustrialiseerde landen is het vrijwel ondoenlijk om de vraag van consumenten en het door de staat gestuurde aanbod van producten goed op elkaar af te stemmen, de diversiteit is daarvoor te groot.