Hoofdstuk 7 The measurement of mind: Francis Galton and the psychology of individual differences
- Gepubliceerd in Geschiedenis
- Lees 829 keer
- Anthropometric laboratory in Londen
- De testen hier werden mentale testen genoemd die de aspecten van intelligentie meten.
- De gedachte was dat mensen met en hogere intelligentie een machtig en efficiënt nervous system en hersens moesten hebben. Dit zou afhankelijk zijn van de grootte van de hersens (dus werd het hoofdomvang gemeten)
- Reactie tijd metingen werden gedaan om de gedachten dat iemand die sneller ergens op antwoordt/reageert intelligenter zou zijn.
- Francis Galton (1822-1911) vele psychologische ideeën van hem, zoals die hem over intelligentie, blijken onjuist te zijn of te simpel gedacht.
Francis Galton in het kort:
- Neef van Charles Darwin
- Hield zich bezig met reizen, meteorologie, forensische psychologie, nature-nuture, eugenetica, statistiek en psychologie.
- Reizen: schrijft een boek over al zijn ervaringen opgedaan op zijn 2jarige expeditie door Afrika.
- Meteorologie: ontdekt de anticycloon (hoge drukgebied) en bedenkt de weerkaart. Hij was niet de eerste die de weerkant uitvond, maar hij zorgde ervoor dat deze in de krant verscheen.
- Forensische psychologie: bedenkt de methode van vingerafdrukken (de portable vingerafdrukkenbox) en composite photography (algemene uiterlijke kenmerken voor een type, ras etc dmv foto’s op elkaar te leggen en zo te vergelijken. Op deze manier kreeg hij de algemene kenmerken van bijvoorbeeld mannen, vrouwen, Joden, criminelen etc)
- Nature-nuture: nature is aangeboren en nuture is de omgevingsinvloed. Hiervoor gebruikte hij een tweelingstudie methode.
- Eugenetica: het versterken van een kenmerk door selectieve voortplanting. Bijvoorbeeld 2 intelligente mensen zouden samen een intelligent kind voort brengen. Hiervoor gebruikte hij de intelligentietest (de eerst succesvolle Iq-test is ontworpen door Alfred Binet 1857-1911, maar Galton bracht het idee in) en het concept statistische correlatie
- Statistiek: scatterplot, regressie naar het gemiddelde, de regressielijn en de relatiecoefficient (Karl Pearson 1857-1936, heeft deze verder verfijnt tot Pearson’s r).
- Psychologie: woord-associatietest en de studie van mentale beelden
- Heriditary Genius (1869), Galton geloofde dat vaardigheden aangeboren zijn. Dus zit in de familie. Hij was zich bewust van eventuele omgevingsvoordelen van welgestelde families, maar minimaliseerde die door te geloven dat sociale voordelen van een gewone man een man met status kon maken.
- Alphonse de Candolle (1806-1893) was ook bezig met onderzoek naar naturenuture maar was wel onder de indruk van het belang van de omgevings- en de culturele factoren. Hiervoor verzamelde hij biografische informatie van meer dan 300 vooraanstaande Europese wetenschappers. Deze gegevens analyseerde hij statistisch in zijn boek History of the science and Scientists over 2 centuries (1873) Hier toonde hij mee aan dat aangeborenheid een grote rol speelt, maar dat dat andere factoren (sociale en culture) een rol spelen bij het ontwikkelen van scientific excellence.
- Galton reageerde op dit boek door zijn studie verder uit te werken en ontwierp een vragenlijst voor gedetailleerde persoonlijke informatie te verkrijgen: de eerste self questionnaire method De vragen bevatten items over sociaal, religieus, politieke achtergronden, over de ouders, hun grootte van het hoofd en kleur haar.