Logo
Print deze pagina

Waarom blijft de geschiedenis tot op de dag van vandaag zo belangrijk?

Deel dit artikel:

1.Men gebruikt dit vaak om een gebeurtenis in te kaderen +begrijpen. Dmv inzich in de geschiedenis kunnen we hedendaagse fenomenen beter begrijpen, afwegen, belang inschatten.
Illustratie: Zoals hierboven vermeld is kennis van geschiedenis belangrijk om hedendaags zaken beter te begrijpen. Zo ook ‘Psychologie van het brood’ uit cijfers blijkt dat de prijs van brood doorheen de jaren enorm is gestegen daarom is de consumptie enorm gedaald. Toch wijst dit op een paradox. Omdat brood slecht 0,9% van het gezinsbudget bedraagt. Indien we de geschiedenis van het brood zouden kennen, zouden we dit zeker en vast kunnen verklaren. Brood was vroeger één van de belangrijkste voedingsbestanddelen. De gedachte dat brood vroeger belangrijker en een groter deel van ons gezinsbudget nam (5%) blijft leven.

2. Daarnaast blijft geschiedenis ook nuttig om ons bewust te maken dat fenomenen en structuren uit de eigen tijd het resultaat zijn van een historische ontwikkeling, van een historisch proces.
Illustratie: Een passende illustratie hierbij is de indexering. Het mechanisme van de koppeling van de lonen aan de stijging van de kleinhandelsprijzen is historisch gegroeid. Dit systeem is, met enkele onderbrekingen en wijzigingen tot vandaag grotendeels overeind gebleven.

3. Zo worden herinneringen actief levendig gehouden. Er worden zaken zoals monumenten gebouwd. Maar ook binnen het bedrijfsleven kunnen we de geschiedenis nog steeds goed nalezen.
Er zijn twee soorten bedrijfsgeschiedenissen.
Hagiografisch: zetten alleen hun sucessen in de verg en laten mindere periodes links liggen.
Andere: laten professionele historici toe om met de hulp van archief alles (zelfs de mindere periodes) neer te schrijven.

Deze twee soorten spelen ook een belangrijke rol inzake betrouwbaarheid.
Bovendien wordt geschiedenis ook vaak gebruikt om ‘corporate identifty’ in de verf te zetten. Vb. Bepaalde etiketten drukken.

Copyright © 2019. All rights reserved.