Personele inkomensverdeling
Het totale inkomen dat in een land verdiend wordt door het produceren van goederen en diensten, noemt men het nationale inkomen. Hieronder zullen we bekijken hoe het nationaal inkomen verdeeld is over de bevolking, met andere woorden hoe groot het verschil tussen arm en rijk is.
Om de personele inkomensverdeling te meten, moeten we eerst over een aantal gegevens beschikken. Elk jaar moet iedere Belg aan de belastingdienst opgeven hoe hoog zijn inkomen is. De belastbare netto-inkomens van deze aangiften geven een benadering van hoe de inkomens in ons land in een bepaalde periode verdeeld zijn. Dit is echter maar een benadering van de echte inkomens. Redenen hiervoor zijn bijvoorbeeld fiscale fraude, zwartwerk. Hierdoor zal de ongelijkheid waarschijnlijk nog groter zijn dan de cijfers en statistieken aangeven.
Dat belastbaar inkomen is samengesteld uit beroepsinkomsten (lonen, salarissen, pensioenen, ziekte-en invaliditeitsuitkering), inkomsten uit kapitaal en roerende goederen (inkomsten van belegde kapitalen, intrest van een spaarboekje), inkomsten uit onroerende goederen (kadastraal inkomen, huur) en diverse inkomsten (alimentatiegeld).