Logo
Print deze pagina

De multifunctionele kaart

Deel dit artikel:

De betaalkaart of debetkaart „Bankcontact‟ en „Mister Cash‟ -> vroeger 2 verschillende netwerken, nu vormen ze 1 systeem: „Banksys‟

Bevat een magneetstrook en chipkaart. Er hangt een PIN-code aan vast (Personal Identification Number). Als de gebruiker zijn PIN-code vergeet moet hij een andere kaart aanvragen. Bij gebruik wordt de zichtrekening gedebiteerd.

Deze kaart wordt gebruikt voor:

- Geldopvragingen

- Betalingen verrichten aan verkooppuntterminals en in handelszaken

De kaart wordt alleen in België aanvaard, maar als ze de Maestro-functie bezit, kan ze ook in het buitenland gebruikt worden. MAAR sinds 2011 blokkeren een aantal banken de Maestro-functie in landen buiten Europa. De kaart moet gedeblokkeerd worden voordat je buiten Europa gaat.

De handelaar moet aangesloten zijn bij Banksys voordat klanten er elektronisch kunnen betalen. Vaak gebruikt de handelaar C-Zam toestellen, die staan in

verbinding met de centrale computer van Banksys, ofwel maakt het toestel verbinding op het moment van de transactie zelf.

Na 3 pogingen om de code in te geven wordt de kaart geweigerd of ingeslikt.

Er wordt jaarlijks een vergoeding aangerekend om een betaalkaart te hebben. De protonfunctie: de elektronische portemonnee

Er wordt met een offline-systeem gewerkt waardoor de kosten per transactie uitgespaard worden.

De protonkaart kan worden opgeladen van €5 tot €125. Er is geen code nodig bij de betaling. De klant moet gewoon op OK duwen.

De handelaar kiest wanneer hij het geld transfereert naar een bankrekening.

Als het geld van de protonkaart op is, wordt ze terug opgeladen in de bank. Iedereen kan een protonkaart krijgen in de bank. Er is geen PIN-code nodig, en de kaart kan dus uitgeleend worden.

Verloren/gestolen kaarten worden niet terugbetaald en kunnen door gelijk wie gebruikt worden. De protonkaart kan wel geblokkeerd worden, maar het geld dat erop stond is kwijt.

Door samenwerking met Banksys en een internetaanbieder, is er een systeem waardoor de internetgebruiker kan betalen met de protonkaart. De gebruiker moet dan wel een betaaltoestel aanschaffen die aangesloten wordt op de pc.

Voor- en nadelen


Voor de particulier

- Gemakkelijk

- Vertrouwen: zekerheid dat het juiste bedrag wordt betaald

- Snel en eenvoudig

- Grotere beschikbaarheid van diensten

- Veilig

- Universaliteit: betalen van kleine uitgaven met 1 kaart in veel winkels

Is ook bruikbaar in het buitenland. Ook voordelen voor aankopen via internet:

- Financiële gegevens koper moeten niet worden gegeven

- Kopen voor kleine bedrag is mogelijk

- Protonkaart kan via internet worden opgeladen

- Maar de gebruiker moet wel betalen voor het toestel

De kaart is niet gratis, er moet jaarlijks een bijdrage betaald worden. Bij het gebruik als betaalmiddel worden er geen kosten aangerekend.

Voor de dienstverlener

Voordelen:

- Tijdbesparend

- Veiligheid

- Gemakkelijk

Nadelen: - Aankoop van het toestel is vrij duur

- Bij iedere verkoop: bepaald procent afstaan aan Banksys

- Overschrijven van de protonkassa naar bankrekening kost geld

- Gebruik van proton via internet: betalen aan de internetaanbieder

Voor de banken

Consument zet op voorhand geld op protonkaart en maakt dus minder gebruik van geldautomaten. Het geld dat nu op de protonkaarten staat van iedere gebruiker komt in de toekomst bij de banken terecht. De banken beschikken zo over veel cash met intrest.

Evolutie van de protonkaart

Door de invoer van de gecombineerde kaart bankcontact/proton is het gebruik gestegen. Via een akkoord met American Express en Visa zal de protonkaart uitgebouwd worden tot een internationale chipkaart.

Maar in België is het gebruik verminderd. Het succes van de protonkaart kwam er met de invoer van de euro. Maar nu men ook met gsm kan betalen neemt het gebruik van de protonkaart af. In bepaalde winkels wordt het niet meer aanvaard.

De kredietkaarten

Worden uitgegeven door ondernemingen aan personen die lidgeld betalen. Er zijn 2 soorten kaarten: de gewone en de luxe. Het lidgeld kan rechtstreeks aan deze onderneming betaald worden, of aan een bank die de kaarten van die onderneming verdeeld.

- Diners Club en American Express: los van de banken

- Visa en Eurocard: gecontroleerd door de banken

Er kan over de hele wereld betaald worden. De handelaar staat in verbinding met de onderneming van de kaart, de controles gebeuren automatisch.

2 mogelijkheden:

  • Handelaar haalt kaart door de gleuf. Als de verrichting aanvaard is, komt er een verkoopborderel uit de printer. De koper ondertekent en de handtekening wordt vergeleken.
  • Houder van de kaart moet PIN-code geven en niet meer tekenen.


Sinds 2005 wordt het systeem met de chip-kaart overal ingevoerd. Behalve in de VS.

Via het computernetwerk worden de verhandelingen uitgevoerd en ontvangt de handelaar, nadat hij de ondertekende verkoop bewijzen heet ingediend, op zijn rekening. Transacties met de PIN-code worden automatisch afgehandeld.

Voordeel voor de gebruiker: er wordt maar 1 keer per maand afgerekend. Er is wel een uitgavenlimiet die afgesproken wordt tussen beide partijen. De limiet kan aangepast worden op aanvraag. De betaling aan de onderneming gebeurt meestal via domiciliëring.

Bij verlies/diefstal is de houder niet aansprakelijk voor misbruik van de kaart. Als hij de maatschappij op tijd inlicht, krijgt hij vlug een nieuwe kaart. De maatschappij komt ook tussen als iemand anders misbruik maakt van de kaart.

Acties om misbruik tegen te gaan:

- Visa-kaarten met foto erop

- Magneetstrip wordt vervangen door een chip-kaart

De kaart is niet gratis en kan duur zijn. Niet iedereen krijgt een kaart, bij de aanvraag moeten er gegevens doorgegeven worden (bvb een loonbrief). Er kunnen ook nog andere diensten aan de kaart gekoppeld worden (bvb verzekering). Geld afhalen met een kredietkaart is niet gratis.

Copyright © 2019. All rights reserved.