Menu

In de plant

Het wordt opgenomen als Mg²-. Het is ook te vinden in het cytoplasma waar het een functie heeft in de energiehuishouding.

15% van het totale Mg gehalte is gebonden aan chlorofyl. Vele enzymen hebben ook Mg nodig voor hun acitiviteiten te voltooien.

Lees meer...

Ca in de bodem

50-70% van het adsorptiecomplex bestaat uit Ca in alle vormen. Hun oplosbaarheid is afhankelijk van de pH. Calcium kan ook uitspoelen, zo spoelt er jaarlijks 300-400 kg CaO per ha weg. Dit wordt dan vervangen door H+ wat een verzuring teweegbrengt. Men kan dan afzonderlijk bekalken.

Door het toedienen van kalk wordt het adsorptiecomplex verzadigd, stijgt de pH, kan er fosfaatvastleging optreden en wordt de humificatie bevorderd.

Het gevaar van overbekalking is dat Fe, Mn, Cu en Zn onoplosbaar kunnen worden.

Lees meer...

Fysiogene Ca-gebreksverschijnselen

Problemen met de Ca aanvoer kan ook voorkomen bij de vruchtontwikkeling. Er is dan een probleem op 2 vlakken:

  • De gewichtstoename van de vrucht is te intens en de Ca kan niet tijdig verdeeld worden.
  • De vrucht is op een ingesloten plaats met minder transpiratie waardoor de toevoer gering is.

Als het finale Ca gehalte te laag is ontstaat er:

  • Stipaantasting bij appels
  • Neusrot bij tomaat en paprika, dit is een grauwe schimmel
  • De randen worden aangetast.
Lees meer...

Ca in de plant, voorkomen en functie

Ca wordt in de plant opgeslagen in de vacuole of in de celwandruimte. De middenlamel van de celwand bevat Ca, dus Ca zorgt voor de stevigheid van de celwand.

In het cytoplasme zijn er heel lage Ca concentraties. De celdelingsactiviteit is zo afhankelijk van deze lage concentraties.

Ca kan ook dienst doen als boodschapper.

Lees meer...

Zwavelgebrek

Eerst wordt de voorraad opgebruikt, dan wordt de eiwitsynthese onderbroken omdat er geen cysteïne of methionine meer is. De overige aminozuren gaan zicg ophopen en er komen hoge stikstofgehalten.

Eerst worden de planten lichtgroen en geel, dit symptoom begint bij de jonge bladeren.

Lees meer...

Voorkomen van zwavel in de plant

Plantaardige eiwitten bevatten 0,5 tot 2% zwavel. Er is ook een relatieve constantheid tussen S en N, wat betekent dat wanneer de hoevveelheid zwavel stijgt, de hoeveelheid stikstof ook zal toenemen.

Behalve in eiwitten komt het ook voor in:

  • Coënzym A: transportmolecule voor metabolieten, dit zijn de eindproducten die ontstaan wanneer een chemische stof metabolisme heeft ondergaan.
  • Vitaminen
  • Ferredoxine en andere metabolieten.
  • In groenten komen ze voor in bepaalde smaak- en geurstoffen.
Lees meer...

Opnamevormen van zwavel

Wordt opgenomen als S in de grond, en als SO² uit de atmosfeer. Te hoge S² gehalten in de lucht door bijvoorbeeld industrie zorgt voor toxiciteit van de planten.

Zwavel moet in de plant altijd eerst gereduceerd worden voordat die metabolisch actief kan zijn, hier gebeurt dan een reversibel proces.

Er zijn 2 aminozuren die zwavel bevatten, namelijk methionine en cysteïne. De structuur van eiwitten wordt gestabiliseerd door deze cysteïne bindingen.

Lees meer...
Abonneren op deze RSS feed

Advies nodig?

Vraag dan nu een gratis en vrijblijvende scan aan voor uw website.
Wij voeren een uitgebreide scan en stellen een SEO-rapport op met aanbevelingen
voor het verbeteren van de vindbaarheid en de conversie van uw website.

Scan aanvragen